MeijsNatuurBoeken

Specialist in wilde flora en fauna

Details

In winkelwagen plaatsen
Titel Het nieuwe vogels kijken, Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen
AuteursKester Freriks
Uitgever 
Prijs € 24,99
TaalNederlands;
Jaar van uitgifte2016
ISBN9789025304577
300 pagina′s

Vogels zijn overal, in Nederland en daarbuiten. In 2009 publiceerde vogelkenner Kester Freriks zijn poëtische portretten van driehonderd Nederlandse vogelsoorten. In dit boek voegt hij daar ruim tweehonderd soorten aan toe: exotische dwaalgasten uit verre streken en landen overzee.

Er zijn in ons land veel meer vogels dan we denken. Sommige daarvan zijn niet algemeen bekend, maar des te opwindender. Zij bereiken ons land via routes die tot de verbeelding spreken: over oceanen en bergen, vanuit het hoogste noorden en het diepste zuiden. Met de hedendaagse technieken is het wonder van de vogeltrek steeds beter te traceren. Over het nieuwe vogels kijken gaat dit boek, een gids voor moderne vogelaars, twitchers en andere belangstellenden. Opnieuw kan de lezer genieten van de fraaie illustraties uit de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.

Vogels kennen geen grenzen. Ze trekken al miljoenen jaren van noord naar zuid en van oost naar west over onze continenten, achter eten aan, soms vele duizenden kilometers naar de voedselrijkste plaatsen op onze aarde om te overleven en zich voort te planten. Dichterlijk gezegd: 'Vogels volgen de vruchten van de jaargetijden'.

Het is zo'n treffend volzinnetje uit het nieuwste vogelboek van (toneel)schrijver Kester Freriks, de hartstochtelijke vogelaar die met korte beschrijvingen van ruim tweehonderd zeldzame vogelsoorten zijn eerdere boek - 'Vogels kijken' met driehonderd algemene soorten - heeft gecompleteerd. Geen determinatiegids, wel leuke en interessante beschrijvingen van zeldzaamheden met historische afbeeldingen uit de Artis Bibliotheek.

Uitgebreid beschrijft Freriks de kennis die door de eeuwen heen is opgedaan over de vogeltrek, met de recentste inzichten over de trek. Dacht men vroeger nog dat zwaluwen in de modder overwinterden, mede door de nieuwste technieken met zendertjes en locaters weten we bijvoorbeeld dat gierzwaluwen soms een jaar of langer in de lucht blijven. En is ontdekt dat sommige vogelsoorten duizelingwekkende afstanden afleggen, de Noordse stern zelfs zo'n 90.000 kilometer per jaar.

'Migrerende, zeldzame vogels vormen de schittering aan de horizon voor elke vogelwaarnemer', zo leidt Freriks het door hem als zodanig getypeerde 'nieuwe vogels kijken' in. Net zo min als er voor vogels grenzen bestaan, bestaan die nog voor mensen: ze reizen naar de verste bestemmingen om maar zoveel mogelijk soorten te zien. Ze bezoeken de vele telposten op de aarde om het wonder van de vogeltrek van dichtbij te bekijken - en daarbij worden niet alleen aantallen genoteerd maar is men vooral attent op zeldzame soorten. Ze halen de krenten uit de pap.

Dit 'nieuwe vogels kijken' is wezenlijk wat anders dan 'als oude vrijsters en gepensioneerde Engelse kolonels op je gemak afwachten totdat de vogels naar je toe komen'. De moderne vogelaar zoekt de vogels zelf op, van noordpool naar zuidpool, van woestijnen naar oerwouden. Daarbij geholpen door geavanceerde foto- en kijkapparatuur en door snelle transportmiddelen. 'Vogelen is een internationaal tijdverdrijf geworden.'

Freriks is niet alleen een vlot schrijver, hij is ook een mild mens, vermoed ik. Geen wanklank over jagers die jaarlijkse miljoenen vogels (en andere dieren) doodschieten, evenmin een kritische noot over twitchers die bedenkelijke methoden toepassen om soorten op te sporen, zoals het afspelen van geluid, waardoor de vogels in hun dagelijkse ritme en zelfs in hun broedpogingen worden verstoord.