MeijsNatuurBoeken

Specialist in wilde flora en fauna

Details

In winkelwagen plaatsen
Titel Wilde Apen, Van dood land naar levende natuur
AuteursFrank Berendse
Uitgever 
Prijs € 9,95
TaalNederlands;
Jaar van uitgifte2016 14 september
ISBN978-90-5011-595-7
96 pagina′s

Zie voor voorbeeldpagina's: Klik hier

Korenwolven, otters en ooievaars omgeven we met liefdevolle zorg. Maar wie bekommert zich om de bitterling, het varkensoortje of de paardenbijter

Het is de hoogste tijd dat de volgende stap in onze beschaving wordt gezet: van wilde apen naar mensen die zich verantwoordelijk weten, ook voor de natuur. Dit boekje gaat over hoe we wilde planten en dieren de ruimte kunnen geven om zelf hun toekomst te bepalen.

  • heldere en compacte analyse van de toestand van de natuur in Nederland
  • korte en bondige uiteenzetting van een nieuwe natuurbeschermingsstrategie
  • boeiend en begrijpbaar geschreven voor een breed publiek
  • gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten

Frank Berendse was tot voor kort hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie en is een bekend voorvechter van wetenschappelij k gefundeerde natuurbescherming. Hij werkt voor vele internationale en nationale wetenschappelijke en natuurbeschermingsorganisaties.

Wilde apen geeft een nieuw perspectief voor een duurzame toekomst van de Nederlandse natuur Het boek Wilde apen geeft aan waarom natuurbehoud zo belangrijk is: niet in de eerste plaats omdat de natuur belangrijke ecosysteemdiensten vervult, maar vooral omdat we een ethische verantwoordelijkheid hebben voor de wilde planten en dieren waarmee we deze planeet delen. Het is onmogelijk om gedetailleerde natuurbeschermingsdoelen te formuleren, die ook realistisch zijn. Natuur en landschap veranderen voortdurend en stellen ons steeds weer voor verrassingen. De grote vraag is hoe je dan toch de natuur kan beschermen zonder al te krampachtig vast te houden aan de soorten die er waren. In Wilde Apen wordt een strategie ontvouwd die dat mogelijk maakt. Centraal daarin staan een aantal randvoorwaarden, waarbij het scheppen van Regionale natuurnetwerken met voldoende oppervlakte een centrale rol speelt. Als dat lukt zullen er zeker ook soorten verdwijnen, maar dan zal ons land een rijke natuur blijven behouden. Frank Berendse (1951, Amersfoort) is een internationaal gerespecteerde wetenschapper. Hij is hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie met een grote passie voor onderzoek en de bescherming van de Nederlandse natuur. In Wilde apen geeft hij zijn diepgewortelde visie op wat naar zijn mening de enige adequate strategie is om de natuur in Nederland een duurzame toekomst te geven.