MeijsNatuurBoeken

Specialist in wilde flora en fauna

Details

In winkelwagen plaatsen
Titel Niet zonder elkaar, bloemen en insecten
AuteursSchoonhoven, Louis
Uitgever 
Prijs € 24,50
TaalNederlands;
Jaar van uitgifte2015 maart
ISBN978-90-8204364-8
192 pagina′s

Zonder insecten zouden vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onmisbaar in de voortplanting van zeer veel bloemplanten. Talloze insecten, op wereldschaal ca. 150000 soorten, helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij zijn de motor die de rijke plantenwereld in stand houdt. Zij verbinden plant met plant, de plantenwereld met de dierenwereld en zij zorgen ervoor dat de natuur zich in eindeloze cycli vernieuwd.

Bloembestuiving: geen proces laat zich gemakkelijker bekijken in een tuin met bloemen, een wegberm in de polder, een plantenkas of een zomerweide in de bergen. Insecten, verschillend in uiterlijk en gedrag, haasten zich van bloem naar bloem. Dat er onder dit idyllisch schouwspel een harde strijd schuil gaat met verleiding, concurrentie en bedrog, zou je op het eerste gezicht niet verwachten. Daarover gaat dit boek, maar ook over het slimme leren van ogenschijnlijk ‘domme’ dieren en over de handigheidjes waarmee de plantenwereld bijen, vlinders en vele andere insecten aan zich weet te binden. ‘Niet zonder elkaar’ is een breed opgezet, handzaam en toegankelijk boek over bloembiologie in al haar facetten: de vele ontdekkingen, evolutie, diergedrag, natuurbescherming als toepassingen in land- en tuinbouw.

De zeer diverse bestuivingsmechanismes komen aan de orde, waarbij flora en teeltgewassen, bijen,& hommels, vlinders, kevers en zweefvliegen prominent in beeld zijn. Het blikveld is mondiaal, maar de meeste voorbeelden liggen in West-Europa. Het streven is een moderne en waardige opvolger te maken van Jac. P. Thijsse’s ‘De bloemen en haar vrienden’ uit 1934.

Korte inhoud:
Een opmerkelijke verbintenis
Waarom bloeien bloemen?
Zelfbevruchting en kruisbevruchting – een afstandsprobleem
Gekust door de wind
Bloembezoekers: wie zijn het en hoe verzamelen zij hun voedsel?
Bloemtrouw
Insecten: hoe zien, ruiken en voelen zij hun bloemen?
De bloem als verleidster
De beloning: nectar, stuifmeel en valse beloftes
Economie van vraag en aanbod
Het ontstaan van bloemplanten
Bloembestuiving en natuurbehoud
De betekenis van bloembestuiving voor land- en tuinbouw

Auteurs Louis Schoonhoven, oud-hoogleraar entomologie uit Wageningen, schreef dit toegankelijke boek samen met enkele andere kenners uit de wereld van de bloembiologie, bijenhouderij, land- en tuinbouw, botanische tuinen en natuurbescherming. Koos Biesmeijer van Naturalis zal ook belangrijke bijdrages leveren evenals Gerard Oostermeijer (UvA), Vlinderstichting, Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV), Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen (NVBT) en FLORON.