MeijsNatuurBoeken

Specialist in wilde flora en fauna

Details

In winkelwagen plaatsen
Titel European flora of the Desmid genera Staurastrum and Staurodesmus
AuteursPeter F.M. Coesel; Koos J. Meesters
Uitgever 
Prijs € 99,95
TaalNederlands;
Jaar van uitgifte2014
ISBN978-90-5011-458-5
356 pagina′s

Desmidiaceeën van Europa

Deze flora behandelt de Europese sieralgsoorten van de genera Staurastrum en Staurodesmus. Het boek presenteert betrouwbare determinatietabellen en algemene achtergrondinformatie over morfologie, taxonomie, ecologie en de geografische verspreiding. Een belangrijk hulpmiddel voor aquatisch ecologen en waterkwaliteitsbeheerders.

De sieralgengenera Staurastrum en Staurodesmus staan bekend als ‘moeilijk’. Want de taxonomie is enigszins verwarrend en determineren verloopt niet altijd soepel omdat er helaas geen betrouwbare determinatietabellen zijn. Deze flora behandelt de Europese soorten uit deze genera en voorziet hiermee in deze leemte.

Nuttige achtergrondinformatie over morfologie en taxonomie van de genera betrouwbare determinatiesleutels voor de soorten complete soortbeschrijvingen: morfologische kenmerken, ecologie en verspreiding (ook verder dan Europa) Vergeleken met andere genera is de levenswijze van een groot deel soorten van Staurastrum en Staurodesmus euplanktonisch. Betrouwbare determinatietabellen en kennis over de ecologische eisen van de soorten zijn onmisbaar voor de beoordeling van de waterkwaliteit.

Veel soorten hebben een beperkte verspreiding, ook in Europa. Veranderende verspreidingspatronen zouden het gevolg kunnen zijn van klimaatsveranderingen.